piemont vakantiehuisje

HOMEFOTO'SBOEKEN/CONTACT

 

Vesime: een prachtig bergdorpje in de streek Piemontë (Noordwest-Italië)

Er zijn in de weekends in verschillende steden grote markten en ook antiekmarkten of brocantes. In de directe omgeving zijn Alba, Asti en Aqui terme grotere steden (30 minuten). Beroemde steden die zeker een bezoek waard zijn als Turijn, Savona en Genua liggen op een anderhalf uur rijden van af Vesime. Deze streek is populair vanwege nocciole en truffels. U kunt heerlijk eten in trattoria en agri tourismo. Vesime zelf heeft zaterdags een marktje, er is een dorpszwembad en kroeg die ook af en toe als disco fungeert.

Piemontë

Piëmonte of Piëmont heeft een oppervlakte van 25.399 km² en telde eind 2013 circa 4,4 miljoen inwoners. Het gebied rond de stad Aosta in het noordwesten (Valle d'Aosta) hoort historisch bij Piëmont, maar is sinds 1944 een autonoom gebied. In het noorden grenst Piëmont aan Zwitserland, in het noordwesten aan de Italiaanse regio Valle d'Aosta, in het westen aan Frankrijk, in het zuiden aan de Italiaanse regio Ligurië, in het zuidoosten aan Emilia-Romagna en in het oosten aan Lombardije. Qua landschap kan men in de regio drie delen onderscheiden: het Alpengebied in het oosten en noorden (met als hoogste toppen de Grenzgipfel (4618 m, in het Monte Rosa-massief), en de Gran Paradiso (4061 meter, in het Gran Paradiso-massief)), de Povlakte met de grote steden en het heuvelland in het zuidoosten.
Toerisme: In vergelijking met andere regio's van Italië is Piëmont toeristisch nog niet erg ontwikkeld. De belangrijkste toeristische gebieden zijn in het noorden aan het Lago Maggiore en in de Langhe waar men van wijn en truffels kan genieten. Het hoofdseizoen begint met de truffeloogst in oktober.
Wijnen: Piëmont wordt, samen met Toscane, beschouwd als de beste wijnstreek in Italië zich uitend in het aantal DOC(G)'s. Piëmont is vooral bekend om zijn rode wijnen van de Nebbiolo druif. De bekendste daarvan zijn barolo en barbaresco. De laatste jaren zijn barbera en dolcetto kwalitatief in opkomst.
Cultuur: Piëmont is rijk aan kunst- en cultuurschatten. Beroemd zijn de barokke gebouwen van Turijn Palazzo Reale, Palazzo Madama en de kerk San Lorenzo. In de buitenwijk Stupinigi staat het lustslot Palazzo di Caccia. In de late Renaissance ontstond de Sacro Monte (heilige berg) van Varallo. Uit de Middeleeuwen zijn nog de abdij van Staffarda en de burcht van Manta bewaard gebleven, evenals het in romaanse stijl gebouwde klooster San Giulio op het Isola San Giulio in het Ortameer. In het Lago Maggiore vormen de Borromeïsche Eilanden de grootste attractie en dan met name het barokke eilandpaleis Isola Bella. Beroemde Piëmontezen zijn onder andere prins Eugenius van Savoye, de familie Agnelli (van Fiat) en de schrijver Umberto Eco uit Alessandria. Terug naar homepage>>>

Piemont Italie

Heeft u ook interesse in ons vakantiehuisje in de Provence - Côte d'Azur in Frankrijk? >>>Klik hier>>>